Intézze ügyeit elektronikusan!
Hatarozat

HatarozatHivatali ügyfélfogadás

Hétfő: 08:00 - 12:00
Kedd: 08:00 - 12:00
Szerda: 08:00 - 12:00
Csütörtök: 08:00 - 16:00

Kapcsolat

Cím: 4334 Hodász, Petőfi Sándor u. 6.
Telefon: +3644/550-026
Fax: +3644/350-237
E-mail: hodaszpolghiv@t-online.hu

Közigazgatási adatok:

Ország: Magyarország
Régió: Észak-Alföld
Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Kistérség: Mátészalkai
Rang: Nagyközség
Polgármester: Likvácsik Zsolt
Irányítószám: 4334
Körzethívószám: 44

Támogatóink

 • Görög Katolikus Cigánytemplom, épült Csanády Gábor tervei szerint 1995-ben.

   

  A község egy jól körülhatárolható, szegregált részén lakik a több mint 1000 főt számláló cherhárilovari nyelvet beszél oláh cigány közösség. A magyar Görög Katolikus egyházközség anyaköveiben már az 1820 – as éveiben találunk a cigány közösségre utaló neveket.

  Hodászra 1940 – ben nevezték ki Görög Katolikus lelkésznek Sólya Miklóst. A fiatal lelkész a magyarok lelkipásztori ellátása mellett hamar letalál a kolerásnak nevezett cigány részre is. Itt értő fülekre és érző szívre talált az evangélium üzenetével. Nem csak lelki atyja, de igazi gondviselője lett az itt mélyszegénységben élő cigányoknak. A putriról putrira járást hamarosan felváltotta a közösségi evangelizálás. A 40 – es évek közepére a közösség saját erőből egy egyszerű, de számukra nagyon kedves vályog kápolnát épített. Miklós atya pesti ismeretsége révén régi templomi bútorokból fel is szerelték a kis kápolnát. VI. Pál pápa személyes adományából tovább bővült a kápolna. A zenekar elektromos hangszerekkel bővült. A hitélet és az egymáshoz tartozást rendkívül élénk és szoros volt. se vagyoni, se hitbeli különbözőség nem osztotta meg a cigányságot. Ez az állapot jellemző volt 1981 – ig, Miklós atya nyugdíjba vonulásáig.

  Mosolygó Béla 1981 –es kinevezésekor természetesnek tartotta, hogy mindkét egyházközségnek jó papja legyen. Mindkét egyházközség lelkipásztori gondjait szívén viselte. 1991– ben az egyházközség önerőből, minimális pénzből templomépítésbe kezdett. Külső erők, megosztva az egyházközséget, szektába vitték a közösség jelentős részét. Hitbeli megosztottságuk ma is tart. A cigány egyházközség második papja 12 évi munkálkodás után Kisvárdára kapott kinevezést.

  1993 őszén érkezett a közösségbe az új lelkész Gelsei Gábor. Kinevezési okmányába püspöke két sürgős feladatot szabott: fejezze be a félbemaradt templom építését, és próbálja visszaállítani a hitben kettészakadt közösség egységét. A templom építéshez egyházmegyei és külföldi segítséget kapott a közösség. 1995 májusában magas rangú Vatikáni és állami vendégek részvételével szenteltük fel a templomot. A szentelés napján tettük le a leendő közösségi ház alapkövét, amelyet a Stichting Katolieke Noden Holland alapítvány finanszírozott. A következő évben már avattuk és használatba vettük a 600 négyzetméteres közösségi házat. Itt ebben szolgálati lakás, konyha, nagyterem, oktatási blokk kapott helyet. Megszerveztük az idősek napközi otthonát, amely közel 50 idős családról gondoskodott. Az oktatási blokkban egymást követték a Munkaügyi Központtal közösen szervezett tanfolyamok. Több egymást követő osztályban a helyi cigányság szinte valamennyi tagja befejezte általános iskolai tanulmányait. Ezt követően OKJ – s tanfolyamokban házigondozó – betegápoló, szociális ápoló, dajkaképző, konyhalány képesítést szereztek. Az itt végzettek jelentős részét foglalkoztatni is tudjuk. 2001 – re épült fel a családok átmeneti otthona és a bentlakó szociális otthon. Ezekben a létesítményekben 50 főnek biztosítunk otthont. Működik a jól felszerelt konyhánk, ahol naponta akár 200 adag étel is készülhet. 2009 – ben indult a képzés az „Angyalok Kertje „ óvodában, aminek egy részét bölcsődévé alakítjuk át.

  A Hodászi cigányság integrálása ezen intézmények révén halad. Hagyományőrzését egyházközségünk fontosnak tartja és támogatja. Számunkra a legnagyobb elismerés és dicséret így fogalmazódott meg: Európába a cigányok a Hodászi úton juthatnak. Imádsággal köszönjük meg mindazoknak a támogatását, akik lehetővé tették, hogy intézményrendszerünket felépítsük és használjuk.

  -->